Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
 
 
 
 
 
Activități Normative
    Ordine de zi şedinţe
  Hotărâri
  Transparenţă Decizională - Proiecte de Hotărâri
  Procese verbale, Stenograme
  Minute şedinţe CLM
  Legislaţie utilă
  Informaţii de interes public
  Strategia de dezvoltare
  Informare prelucrare date cu caracter personal, cookies
 
Activități Curente
    Autorizaţii, Atestate, Informări
  Licitaţii
  Recrutare / Promovare
  Acte necesare
  Formulare
  Agricol
  Guvernanţă corporativă
  Hărţi de Zgomot
  Proiecte europene
 
Direcția Venituri
    Acte necesare
  Formulare
  Anunţuri
  Protocol de colaborare pentru furnizare date persoane

  INFO trafic greu...
 
Utile
    Comunicate, Anunţuri, Ştiri
  Forum (întrebări/răspunsuri)
  Adresează petiţii, sesizări, reclamaţii, întrebări
  Investiţii
  Nomenclatura stradală
  Delimitări secţii vot
  Locuințe ANL
  Reabilitare Faţade
  Reabilitare Termică
  Societăţi agreate - refacere carosabil şi trotuare
  Taxi
  Info investitori
  Viaţa Culturală
  Măsuri preventive în situaţii de urgenţă
  Declaraţii de Căsătorie
  Link-uri utile
  Chestionar de evaluare a serviciului Relaţii cu Publicul
  Finanțări nerambursabile

  POLIŢIA LOCALĂ

Untitled Document
 
Să cunoaștem
  Orașe înfrățite
Galeria Primarilor
Cetățeni de onoare
Afilieri, Parteneriate
 
Meteo
 
Click for Arad, Romania Forecast
 
Caută
 

Căutare avansată
 
Contor Site
 
Numar total vizite : 67085371
 

 
  COMUNICATE... Mar 06, 2014
    Bilanțul Conferinței Internaționale "Resurse și politici culturale"

 

Final la Conferința Internațională „Resurse și politici culturale”. Două zile de discuții aplicate pe teme culturale, dar mai ales pe tema cadru a acestui eveniment, și o concluzie clară: Aradul are șanse reale să devină Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Experții culturali prezenți la eveniment, au fost de părere că municipiul nostru are potențialul și atuurile necesare pentru a deveni un important centru cultural în anul 2021, aprecieri valorificabile prin desemnarea Aradului Capitală Culturală Europeană. Dezideratul are, însă, și condiții: respectarea criteriilor impuse în această competiție, concomitent cu alte „ingrediente”: inovație, provocare și un management cultural adecvat.

            Robert Palmer (Scoția) – expert consultant în sectorul cultural – și Corina Șuteu – expert și trainer în managementul cultural, politici culturale europene și cooperare culturală – s-au arătat încântați de decizia Primăriei Arad de a organiza un astfel de eveniment, considerând conferința internațională „Resurse și politici culturale” drept un prim pas corect în demersurile municipiului Arad pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.
Invitații prezenți la conferința organizată de Municipalitatea arădeană au căzut de acord că farmecul arhitectural al orașului nostru, multiculturalitatea, dar mai ales dorința celor prezenți la eveniment de a transforma orașul într-o veritabilă capitală culturală europeană sunt exact ingredientele de la care poate porni competiția.
„Concluziile experților mi-au dat încredere că am pornit un demers adecvat structurii, planurilor și idealurilor acestui oraș, care va aduce doar beneficii municipiului și locuitorilor săi. Aradul a intrat în această competiție pentru a câștiga. Consider că e o decizie corectă și realistă. Istoria noastră, începută acum un mileniu, îi oferă suficiente argumente pentru a crede în acest obiectiv. Prezentul ne oferă la fel de multe motive să credem că am procedat corect când am decis să intrăm în luptă. Portofoliu avem: suntem orașul în care a fost înființat al șaselea conservator european, unde au concertat muzicieni celebri, precum Franz Liszt, Johann Strauss fiul, Bela Bartok sau George Enescu. Aradul este orașul mai multor premiere transilvane; prima școală pedagogică, primul club de canotaj și primul meci de fotbal sunt legate de numele orașului nostru. Suntem un oraș multicultural, cu o viață culturală animată, cu locuitori dornici să se implice în creșterea potențialului cultural al orașului. Argumentele noastre nu vin, ca atare, doar din trecut. Activitatea Filarmonicii și a Teatrului de Stat, festivalurile orașului și cele două universități, Aurel Vlaicu și Vasile Goldiș, sunt doar câteva dintre lucrurile care vorbesc despre potențialul cultural al Aradului. Dacă Aradul vizează un statut european de seamă, primul lucru e să devenim locul de întâlnire al profesioniștilor culturali ai Europei, așa cum s-a întâmplat acum. Nu avem decât de învățat din exemplele altora, pentru a intra în competiție bine pregătiți”,  susține primarul Gheorghe Falcă.
În cele două zile ale conferinței internaționale „Resurse și politici culturale”, peste 100 de actori ai vieții culturale locale au luat parte la prezentările experților culturali,  au pus întrebări și au participat activ la atelierele organizate în ambele zile ale evenimentului. Arădenii au putut afla totul despre procedeul de identificare a resurselor culturale, despre politicile culturale europene și românești, despre șansele Aradului la câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, despre problemele pe care le-au întâmpinat orașe care au devenit capitale europene ale culturii, despre problemele cu care s-au confruntat orașele câștigătoare după ce au ieșit de sub spectrul acestui titlu, despre cum au fost valorificate din punct de vedere artistic cetățile medievale din Europa, despre Lunca Mureșului și, mai ales, totul despre ce înseamnă capitală europeană a culturii și criteriile pe care Aradul va trebui să le respecte pentru a putea concura cu succes la obținerea titlului. Poate cea mai bună dintre concluzii a fost îndemnul expertului Robert Palmer adresat arădenilor: „Politicile culturale au nevoie de implicare dumneavoastră. Orașul are nevoie de dumneavoastră,  dacă doriți să câștigați această importantă luptă”.
***
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Arad, în parteneriat cu europarlamentarul Iosif Matula, și s-a desfășurat în 4 și 5 martie 2014. La această acțiune au participat opt experți din țară și de peste hotare – Robert Palmer, Carlos Fernandes, Peter Ros, Martin Vastenhout, Egry Dora, Csaba Voros, Corina Șuteu și Michael Engel.


Primarul
 
  Mesaj
  Biografie
  Dispoziții
  Comunicate
  Program de audiențe
  Declaraţii de avere / interese
Bibarț Călin
 
Viceprimar
 

  Curriculum vitae
  Structura din subordine
  Declaraţii de avere / interese
Chesa Ilie

  Arhiva Declaraţii de avere si interese primari / viceprimari
 
Aparatul de specialitate
  Regulamentul Primăriei
Organigramă
Institutii subordonate C.L.M. Arad
Societăti comerciale care functionează sub autoritatea C.L.M. Arad
Declaratii de avere / interese
 
Consiliul Local
    Regulamentul C.L.M.
  Componenţă
  Comisii de specialitate
  Declaraţii de avere / interese
  Rapoarte de activitate
  Documente pentru şedinţe
  D.A.S.Arad
  Centrul Municipal de Cultură

Sala de consiliu
 
 

 
Calendar evenimente
 
Septembrie 2022
1
2
3
4
5
6
7
8
9
26

 
Certificări
 
Certificatul de conformitate a sistemului de management al calității
 


Primaria Arad: cod 310130, Arad, Blvd. Revolutiei, nr. 75 Tel: +40 257 281850, Fax +40 257 284744
© 2009, ALIAS Com & Primăria Arad, All Rights Reserved