Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
 
 
 
 
 
Despre Arad
   
Activități Normative
    Ordine de zi şedinţe
  Hotărâri
  Transparenţă Decizională - Proiecte de Hotărâri
  Procese verbale, Stenograme
  Minute şedinţe CLM
  Legislaţie utilă
  Informaţii de interes public
  Strategia de dezvoltare
  Informare prelucrare date cu caracter personal, cookies
 
Activități Curente
    Autorizaţii, Atestate, Informări
  Licitaţii
  Recrutare / Promovare
  Acte necesare
  Formulare
  Agricol
  Guvernanţă corporativă
  Hărţi de Zgomot
  Proiecte europene
 
Direcția Venituri
    Acte necesare
  Formulare
  Anunţuri
  Protocol de colaborare pentru furnizare date persoane

  INFO trafic greu...
 
Utile
    Comunicate, Anunţuri, Ştiri
  Forum (întrebări/răspunsuri)
  Adresează petiţii, sesizări, reclamaţii, întrebări
  Investiţii
  Nomenclatura stradală
  Delimitări secţii vot
  Locuințe ANL
  Reabilitare Faţade
  Reabilitare Termică
  Societăţi agreate - refacere carosabil şi trotuare
  Taxi
  Info investitori
  Viaţa Culturală
  Măsuri preventive în situaţii de urgenţă
  Declaraţii de Căsătorie
  Link-uri utile
  Chestionar de evaluare a serviciului Relaţii cu Publicul
  Finanțări nerambursabile

  POLIŢIA LOCALĂ

Untitled Document
 
Să cunoaștem
  Orașe înfrățite
Galeria Primarilor
Cetățeni de onoare
Afilieri, Parteneriate
 
Caută
 

Căutare avansată
 

Rapoarte ale Consilierilor Locali ai Municipiului ARAD
Sistem de Căutare
După cuvinte cheie (Keywords)
Arhiva

R A P O R T
de activitate al consilierului Chișcan Marcel

pentru perioada Ianuarie 2000 - Decembrie 2003


Prezentul raport cuprinde aspecte din activitatea în cadrul Consiliului Local al Municipiului Arad în perioada iulie 2000 - 2003.

În cadrul acestui raport vor fi prezentate pe scurt inițiativele la care am participat, unele dintre problemele pe care le-am ridicat în Consiliul Local și votul împotrivă pentru unele dintre proiectele promovate de primarul municipiului.
Astfel, la capitolul inițiative, se pot enumera:
HOTĂRÂREA nr. 301 din 17 octombrie 2000
Privind aprobarea contractului de mandat -cadru pentru reprezentanții Consiliului Local mandatați să reprezinte interesele capitalului municipiului Arad. Inițiativă a consilierilor Marcel Chișcan și Ovidiu Marian.
Prin această hotărâre am reușit să restrângem drepturile nelimitate de a dispune de capitalul municipiului Arad de care beneficiau în vechiul mandat reprezentanții consiliului local la societățile comerciale de sub autoritatea consiliului. Ca urmare a acestei hotărâri s-a realizat o protejare a capitalului consiliului local în așa fel încât în momentul de față nimeni nu poate dispune de acest capital decât în baza unui mandat încredințat de consiliul local.
HOTĂRÂREA nr. 326 din 31 octombrie 2000
privind unele măsuri referitoare la gestiunea intereselor capitalului municipiului Arad la SC Arterm SA- Inițiativă a consilierilor Marcel Chișcan și Bruno Masut în calitate de reprezentanți în AGA la SC Arterm SA.
Una dintre problemele principale cu care se confruntă cetățenii municipiului este direct legată de activitatea SC Arterm SA, singurul furnizor local de apă caldă menajeră și agent termic, si se referă în special la calitatea și prețul serviciilor oferite.
Datorită faptului că în vechiul mandat această activitate a fost neglijată, învestițiile în domeniu erau practic inexistente ducând la creșterea pierderilor înregistrate și implicit a tarifelor practicate, în plus, ca urmare a greșelilor vechiului consiliu în adoptarea unor hotărâri care au generat lipsa unei autorități cu putere de decizie în cadrul societății și câteva procese pe rol, ne-am aflat în situația de a nu fi siguri dacă cetățenii vor beneficia de apă caldă și căldură.
Această hotărâre a avut ca scop principal și imediat asigurarea desfășurării activității SC Arterm SA pentru perioada de iarnă anului 2000 și stingerea proceselor aflate pe rol la instanțele de judecată.
HOTĂRÂREA nr. 356 din 28 noiembrie 2000
privind reglementarea situației juridice a terenurilor (curți și grădini) aferente locuințelor vândute în temeiul Legii nr. 112/1995- Inițiativă a consilierilor Ovidiu Marian și Marcel Chișcan.
Această hotărâre prevede că odată cu vânzarea imobilelor și anexelor gospodărești se dobândește și dreptul de proprietate asupra terenului aferent acestora în baza art.36 din Legea 18/1991. În fapt, aceste terenuri erau închiriate celor care au dobândit dreptul de proprietate asupra imobilelor la prețuri relativ mari și la momentul promovării hotărârii existau restanțe la plata chiriei de aproximativ 2 miliarde lei.
Din păcate, Prefectura Arad a atacat în instanță această hotărâre, deși la momentul promovării acesteia erau înregistrate 6 procese câștigate cu sentință definitivă de cetățeni aflați în această situație. Procesul cu Prefectura a dus la întârzierea aplicării acestei hotarâri. După câștigarea procesului de către Consiliul Local, hotărârea a creat efecte juridice în favoarea multor cetățeni ai Aradului.
HOTĂRÂREA nr. 386 din 20 decembrie 2000
privind modificarea caietului de sarcini al contractului de concesiune a terenurilor, construcțiilor, instalațiilor și dotărilor termoficării urbane din municipiul Arad- Inițiativă a consilierilor Gavril Popescu, Bruno Masut și Marcel Chișcan, în calitate de reprezentanți ai Consiliului Local Arad în Consiliul de Administrație al SC Arterm SA.
Lipsa învestițiilor în rețelele de distribuție a apei calde și căldurii a generat, cum spuneam și mai devreme, creșterea pierderilor înregistrate, a cheltuielilor cu reparațiile și împlicit a tarifelor practicate. Pentru ca aceste tarife să nu fie grevate de aceleași pierderi și în iarna următoare, am dorit ca prin această hotărâre să asigurăm un minim de investiții în anul 2001. Astfel, începând cu această hotărâre, lucrările de reparații cu valori mai mari de 100 de milioane lei vor fi suportate din bugetul consiliul local, măsură care are ca efect reducerea cheltuielilor și care permitea la vremea respectivă o scădere a normei pentru consumul în sistem paușal fără a majora tarifele conform inflației.
HOTĂRÂREA nr. 22 din 23 ianuarie 2001
privind mandatarea reprezentanților Consiliului Local în Adunarea Generală a Acționarilor la SC Arterm SA, în vederea completării statutului societății- Inițiativă a consilierulu Marcel Chișcan
La fel ca și celelalte hotărâri legate de Arterm, aceasta vine să contribuie în perspectivă la asigurarea îmbunătățirii serviciilor oferite populației. Mai concret, în statutul societății se separă activitatea de furnizare de cea de producție și distribuție. Avantajul acestei separări constă în faptul că permite colaborarea cu alte firme pentru îmbunătățirea relației cu clienții prin asigurarea citirii corecte a contoarelor, întreținerii acestora și facturare bazată pe consumuri reale. Ca urmare a acestei hotărâri și a obținerii de către Arterm a licențelor pentru activitățile menționate în momentul de față Arterm este actionar la societatea care asigura managementul parcului de contoare.
HOTĂRÂREA nr. 68 din 27 februarie 2001, privind unele măsuri referitoare la administrarea societăților cu capital majoritar sau întegral al Consiliului Local al Municipiului Arad.
Inițiativă a consilierului Marcel Chișcan
Guvernul PSD, rezultat în urma alegerilor din anul 2000, a încercat pe orice cale schimbarea tuturor reprezentanților vechii coaliții la toate nivelurile și satisfacerea pretențiilor clientelei sale politice. Pentru a reuși această schimbare și la societățile comerciale aflate în subordinea autorităților locale a fost promovată o Ordonanță de Urgență care prevedea trecerea de la Administrator Unic la Consilii de Administrație pentru conducerea acestor societăți. Ca urmare a acestei hotărâri, am reușit ca reprezentarea în conducerea societătilor să nu fie făcută exclusiv de membrii PSD. Iată însă că, după 3 ani, una dintre ideile avansate de actualul primar este tocmai revenirea la formula de conducere a societăților de către un administrator unic, adică aceeași care nu era bună acum 3 ani.
HOTĂRÂREA nr. 68 din 27 februarie 2001, privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 343/31.10.2000, modificată și completată prin Hotărârea nr.49/27.02.2001 a Consiliului Local al Municipiului Arad referitoare la impozitele și taxele locale pentru anul 2001
Inițiativă a consilierilor Marcel Chișcan și Mircea Roman
Prin Hotărârea nr.343/31.10.2000, promovată la inițiativa Primarului Municipiului Arad, a fost stabilită o majorare cu 50% a taxelor și impozitelor, după care, acestea urma să fie indexate cu rata inflației. În total, la nivelul anului 2001, se înregistra o creștere de aproximativ 110% față de anul 2000. Modificarea printr-o altă hotărâre a zonelor de impozitare a determinat în unele situații o creștere aberantă de circa 6-8 ori a impozitelor față de anul 2000. Deoarece modificarea impozitelor și taxelor locale nu mai putea fi făcută, singura modalitate de a ajuta cetățenii era o rezonare care să asigure aceeași creștere la nivelul întregului municipiu. Prin această hotărâre am reușit să impunem acest lucru și să eliminăm situațiile în care se înregistrau creșteri imense de 6-8 ori ale impozitelor.

Pe lângă aceste hotărâri promovate am mai participat si la elaborarea unor proiecte care aveau în vedere rezolvarea imediată a unor probleme majore, dar care, datorită votului împotrivă al coaliției PSD-UDMR, nu au fost adoptate conform intereselor arădenilor.
Astfel de proiecte au fost:
- Hotărâre privind reziliera Contractului cu firma Centurymarc și revenirea CET la Termoelectrica.
- Hotărâre privind scoaterea măsurii de aplicare a dispozitivului de blocare a roților pe raza municipiului Arad (hotărâre adoptată, dar care nu se aplică).
Cu toată opoziția coaliției PSD-UDMR, am reușit, in cazul unor hotărâri adoptate, să revenim si să determinăm revocarea acestora :
- Hotărâre privind instituirea taxei de înfrumusețare pe cifra de afaceri a agenților economici din Arad.
Activitatea în consiliul local nu se limitează numai la promovarea unor hotărâri, ci are ca parte componentă și participarea la ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, dezbaterea altor proiecte de hotărâri în plenul consiliului, formularea de interpelări cu privire la unele dintre problemele pe care le-am remarcat sau ne-au fost aduse la cunoștință în cadrul unor deplasări în mijlocul cetățenilor.

La capitolul interpelări ar fi de subliniat faptul că acestea fac referire la diferite aspecte cum ar fi:
- problema depozitelor de gunoi neautorizate
- problema deplasărilor în străinătate
- problema pășunatului în perioada de interdicție
- problema parcărilor din municipiu
- problema circulației rutiere în municipiul Arad
- problema drumurilor
- problema locuințelor fond locativ de stat
- problema strategiei de dezvoltare a Municipiului
- problema Pieței Soarelui
De fiecare dată când am considerat că proiectele supuse votului consiliului sunt în defavoarea cetățenilor Aradului m-am manifestat ferm și argumentat împotrivă luând poziție de fiecare dată în plenul consiliului.
Nu întotdeauna am reușit să îi conving pe colegii din consiliu să adopte poziția cea mai favorabilă cetățenilor și voi da câteva exemple:
Hotărârea privind majorarea impozitelor și taxelor locale promovată la inițiativa primarului Aradului promovată în anul 2000.
Deși am subliniat că această majorare la care urma să se aplice și indexarea conform ratei de inflație va genera o dublare a impozitelor și taxelor locale, am solicitat vot nominal și am votat împotrivă, totuși, majoritatea colegilor noștri au votat pentru fară să fie conștienți de efectele acestei hotărâri.
Hotărâre privind modificarea zonelor în municipiul Arad promovată la inițiativa primarului Aradului
La nivelul municipiului Arad, calcularea impozitelor se face în funcție de patru zone diferențiate ca nivel de impozitare. Această hotărâre ne propunea trecerea unor străzi, în principal, întrările în oraș, într-o zonă superioară ca nivel de impozitare, respectiv, din zona B, C și D în zona A. Acest lucru a generat creșterea impozitelor la cetățenii din acele zone de 6-8 ori, comparativ cu anul 2000, bineînțeles că nu am putut fi de acord cu o astfel de hotărâre și am votat împotrivă. Ulterior am și promovat un proiect de hotărâre care a fost aprobat cu scopul de a reglementa aceste situații anormale în așa fel încât creșterea impozitelor și taxelor locale să fie unitară la nivelul întregului municipiu.
Hotărârea privind instituirea taxei de salubrizare, promovată la inițiativa primarului Aradului
În mod cert, după majorările la taxele și impozitele locale menționate mai sus, trebuia ca primarul Aradului să pună și bomboana pe coliva cetățeanului și a instituit taxa de salubrizare. Această taxă se plătește începând din 2002, trimestrul 2, odată cu impozitul și este de aproximativ 220.000 lei pe an. Deci, o familie cu patru persoane plătește pe an aproximativ 900.000 lei odată cu impozitul și dacă are norocul să locuiască într-un cartier de la periferia orașului va aștepta mult și bine serviciile pe care le-a plătit. Mai mult, taxa de salubrizare a crescut an de an.
Hotărâre privind achiziționarea prin licitație a unui incinerator pentru arderea gunoaielor menajere, promovată la inițiativa primarului Aradului
Primarul nu a reușit să ne convingă că pentru satisfacerea unei promisiuni electorale putem greva bugetul local, și așa sărac, pe următorii 15 ani, cu o datorie de 20 – 25 milioane de dolari (inclusiv dobânzile), datorie care până la urmă ar fi fost acoperită din banii cetățenilor. Ulterior, după 2 ani, s-a recunoscut că varianta viabilă era cea a gropii ecologice, respectiv varianta propusă de noi la dezbaterea acestui proiect.
Doresc să închei cu următorul

M e s a j

Singurul rol al unui politician este acela de a reprezenta interesele cetățenilor și de a face politica acestora.
La nivel local, este extrem de important ca politicianul respectiv să contribuie prin activitatea sa la dezvoltarea spiritului comunității locale, la întărirea autonomiei acestei comunități și la normalizarea vieții de zi cu zi a fiecăruia.
Acest lucru am încercat să îl punem în practică prin demararea unor programe ce au ca principal scop implicarea activă a membrilor comunitații arădene în actul administrativ și decizional.
Nimeni nu poate face o politică reală și în folosul cetățenilor fără a cunoaște problemele cu care aceștia se confruntă.
Trebuie să ținem cont cu toții că indiferent de funcția deținută, suntem membri aceleiași comunități și suntem ARĂDENI.



Primarul
 
  Mesaj
  Biografie
  Dispoziții
  Comunicate
  Program de audiențe
  Declaraţii de avere / interese
Bibarț Călin
 
Viceprimar
 

  Curriculum vitae
  Structura din subordine
  Declaraţii de avere / interese
Chesa Ilie

  Arhiva Declaraţii de avere si interese primari / viceprimari
 
Aparatul de specialitate
  Regulamentul Primăriei
Organigramă
Institutii subordonate C.L.M. Arad
Societăti comerciale care functionează sub autoritatea C.L.M. Arad
Declaratii de avere / interese
 
 

 
Consiliul Local
    Regulamentul C.L.M.
  Componenţă
  Comisii de specialitate
  Declaraţii de avere / interese
  Rapoarte de activitate
  Documente pentru şedinţe
  D.A.S.Arad
  Centrul Municipal de Cultură

Sala de consiliu
 
Întrebarea Lunii
 
Considerați că Street Food Festival Arad a fost un eveniment reușit?

  DA
  NU

[ Rezultate | Sondaje ]

Voturi: 162

 
Calendar evenimente
 
Martie 2024





1
2
3
4
5
6
7
8
9
29






 
Certificări
 
Certificatul de conformitate a sistemului de management al calității
 
Meteo
 
Click for Arad, Romania Forecast
 
Contor Site
 
Numar total vizite : 73654382
 


Primaria Arad: cod 310130, Arad, Blvd. Revolutiei, nr. 75 Tel: +40 257 281850, Fax +40 257 284744
© 2009, ALIAS Com & Primăria Arad, All Rights Reserved